AKO NAKUPOVAŤ CEZ EBAY?

neděle, března 06, 2016



Všetkým vám prajem príjemnú nedeľu!
 Dnes som sa rozhodla pustiť do článku,ktorý ma napadol úplne náhodou, ale uvedomila som si,že túto otázku sa ma pýtalo už toľko ľudí,že mi to prišiel ako vhodný nápad napísať práve o tom: 

 AKO NAKUPOVAŤ/OBJEDNÁVAŤ CEZ EBAY?


V tomto článku vám teda budem zdieľať, všetky moje doterajšie skúsenosti a informácie o ebay. Objednávam odtiaľ už takmer 3 roky, hádam sa na mňa už niečo nalepilo.
Poďme na to :)


Pár odpovedí pred tým ako začnete objednávať:

Ako sa na ebay platí? 
To je prvá otázka, ktorú sa ma vždy každý pýta : ako sa platí na ebay. Ak si chcete z tejto stránky niečo objednať, zabudnite na to,že budete platiť niečo na dobierku. 
Ebay ponúka len dva druhy platby :
 pomocou paypal-u
kreditnou alebo debetnou kartou.

Paypal platba
Ak ste už niekedy počuli o paypal, približne asi viete čo to je a na čo sa používa. Tí čo neviete Paypal sa využíva na bezpečné platenie tovarov a služieb prostredníctvom internetu,teda aj na ebay. Na internete je množstvo odkazov Ako si založiť paypal účet, to vám tu preto písať nebudem. Myslím,že ľahko pochopiteľný odkaz je napríklad sem
V skratke pomocou paypal si prepojíte váš bankový účet s paypal účtom. Všetky objednávky,ktoré budete uskutočňovať prostredníctvom papypalu sú bezpečnejšie v tom,že platba najskôr prebehne na paypal účte a až potom na vašom bankovom účte. Túto transakciu musíte však vždy potvrdiť vy. 

Kreditná alebo debetná karta
Druhý spôsob je platba kartou. To znamená,že pri platení používate svoju kartu, kde do kolóniek vypĺňate svoje číslo karty, dátum platnosti karty a CVC číslo. V tomto druhu platby vám však musí byť jasné,že ak chcete objednávať len prostredníctvom karty, každému obchodníkovi dávate zvlášť svoje číslo karty. Nie je to priveľmi bezpečné a v tomto prípade sa môže stať všeličo. Ja používam paypal na väčšie transakcie a klasicky kartou platím pri malých objednávkach. Za tri roky občasného platenie bez paypal účtu sa mi ešte nič nestalo, ale čert nikdy nespí. Ak chcete riskovať, môžete. 

Koľko sa platí poštovné? 
Kedže na ebay je niekoľko predajcov z rozličných krajín a s rozličným sortimentom, každý predajca má inak uvedené poštovné. Nájdete poštovné zadarmo, ale nájdete aj poštovné väčšie ako je samotná vec, ktorú si chcete kúpiť. Všetko to záleží od predajcu, od krajiny..

Koľko trvá dodanie tovaru? 
Pri každej položke máte uvedený čas od kedy do kedy môžete očakávať svoju objednávku. Platí však to isté ako v predchádzajúcom bode. Rozliční predajca, rozličné dodanie tovaru. 

Čo všetko nájdem na ebay? 
Na ebay nájdete takmer všetko. Elektronika,oblečenie,jedlo,kozmetika.. 
Záleží len na vás ako budete na ebay hľadať. K tomu však nadväzuje ďalšia otázka..

Kedy platím dane a clo? 
S touto otázkou som mala zatiaľ vždy najväčší problém. Často krát sa ma pýtajú hlavne kamaráti, či je výhodné objednávať z ebay elektroniku a podobne. Moja odpoveď znie : ÁNO aj NIE! 
Nájdete tam síce o niečo lacnejšiu elektroniku, alebo sortiment, ktorý u nás nikto neponúka. Treba si však uvedomiť to,že tovar ide až z tretích krajín sveta a tak isto musí prejsť nejakou kontrolou, konkrétne colnicou. Preto má aj ebay svoje pravidlá :

Tovar do 22 EUR (cca 30USD) - neplatíte DPH ani CLO
Tovar od 22 EUR do 150 EUR (cca 200 USD - platíte 21% daň, žiadne clo.
Tovar nad 150 EUR  (cca 200 USD) - platíte 20% daň a 2 až 6% clo.

 Pri tomto bode existuje však jedno ALE! 
Pri tovare,ktorý si zakúpite (v prípade nad 22 EUR)  nemusíte vždy platiť clo ani dane. Píšem nemusíte z toho dôvodu,že nikdy neviete či vám vašu objednávku na colnici zastavia, otvoria alebo neotvoria..alebo dokonca či vám ju vôbec dovolia z colnice prebrať.
Tento bod je veľmi diskutabilný. V každom prípade najčastejšie bývajú balíčky s objednávkami zaseknuté na colnici hlavne keď obsahujú fake tovar (fake tenisky,oblečenie,kabelky a podob.)
Ja sa zatiaľ držím bodu,že s ebay objednávam len veci do 30 USD. Ak chcete však vy riskovať,kľudne môžete. 

__________________________________________________

Presúvame sa ďalej a to k samotnému objednávaniu.


REGISTRÁCIA
Takmer každý eshop v dnešnej dobe potrebuje registráciu aby ste objednávku mohli uskutočniť, takže tento bod musíme brať ako samozrejmosť. Výhodou registrácie je aj,že si potom môžete v svojom profile pozerať zoznam objednaných vecí, dostávate na svoj účet feedbacky (rovnako aj vy ich dávate predávajúcim), tvoríte si vlastné kolekcie a wishlisty a v neposlednom rade, hlavne cez tento účet objednávate. Registráciou hlavne potvrdzujete,že súhlasíte s podmienkami ebay a že ste dosiahli vek 18 rokov. Takže sa klasicky zaregistrujete nič ťažké, len vyplníte základné údaje. 



Svoje telefónne číslo zadávať nemusíte, môžete si ho napríklad vymyslieť.

VYHĽADÁVANIE TOVARU
Do vyhľadávača si zadáme to, čo potrebujeme a chceme objednať. Mňa ako prvé napadlo práve obal na telefón. Zadala som si teda do hľadačika ten. Vyhľadávač vám automaticky nájde všetky možnosti pre text,ktorý ste zadali.Tu nastáva teda proces hľadania - hľadáte to čo sa vám páči. Ak si však chcete uľahčiť hľadanie, môžete zadať aj konkrétny názov. Napríklad chcete obal na iphone 6 s rybičkami, zadáte do vyhľadávača presne to čo máte na mysli. Často krát tak nájdete ten istý tovar,ale s inými cenami,čiže tak môžete výhodne nakupovať,šetriť a vyberať si. (Dávajte si pozor však na tovar,ktorý je ešte v aukcii, nezobrazuje sa vám pri ňom "Buy it Now" ale len "Place Bit". Je to tovar do ktorého môže prihadzovať,ale len ak ho chcete vydražiť)
Vyhľadávač funguje ako google, čiže vám nájde všetko čo daná stránka obsahuje. Preto sa asi aj často krát hovorí ebayu bazár. Keď teda nájdete čo hľadáte, kliknete na to.



Keď kliknete na to čo chcete, zobrazí sa vám náhľad. Náhľad pokračuje až na koniec stránky kde môžete nájsť napríklad ďalšie informácie o predajcovi alebo o jeho eshop na ebay, ale napríklad aj bližšie informácie o položke, ktorú si chcete kúpiť. Často krát sa môže stať,že predajca ponúka rôzne druhy práve toho čo hľadáte, či už farbu alebo typ. Nezabudnite preto zvoliť v rozbaľovacej časti to čo chcete vy. Keby ste to neurobili, ebay vás na to aj tak upozorní. Stáva sa však niekedy aj to,že predajca nemá práve takúto rozbalovaciu časť, a preto mu musíte mu napísať do správy. Práve na to aj slúžia bližšie informácie o položke nižšie pod náhľadom. Správu vypisujete na nasledujúcej strane kde si nájdete "Add message" a tam vložíte už to ste si vybrali vy(viď fotka nižšie). Na tento krok vás však už ebay neupozorní tak preto si dávajte na to pozor. V opačnom prípade by vám napríklad mohol predajca písať na email a tam si to napríklad nevšimnete a nastáva problém. Môže sa stať,že čakáte na balík zbytočne kedže predajca nevie čo ste si vybrali..

V náhľade ešte môžete vidieť, cenu poštovného, názov predajcu a koľko má pozitívnych feedbackov a približný dátum kedy vám bude objednávka doručená. 


OBJEDNÁVANIE
Dostávame sa k hlavnému bodu a to k samotnému objednávaniu. Teraz keď máte vec,ktorú potrebujete vybranú, páči sa vám cena a ste rozhodnutí,že práve toto chcete, kliknete na zázračné slovíčko : "BUY IT NOW". 


Hneď po kliknutí nás ebay presmeruje na stránku, kde musíte zadať svoju adresu (len pri prvej objednávke,potom si už ebay vašu adresu zapamätá). Zadávajte ju prosím pravdivo, lebo toto je skutočná adresa kde vám balíček príde. Keď máte adresu zadanú, opäť vás to presmeruje naspäť kde už môžete vidieť prehľad objednávky. Môžete vidieť adresu kam objednávate, spôsob platby, druh poštovného a už spomínaná správa v prípade, že sa v prvom náhľade nenachádzala rozbaľovacia časť. (Text správy je ľubovolný je na vás či predajcu pozdravíte,poďakujete mu alebo nie, hlavne však zvoľte druh,farbu alebo to čo je potrebné). 
Poštovné sa nám nie vždy dá meniť. Záleží to od predajcu aké poštovné ponúka. Ak chcete aby bola vaša objednávka doma skôr, môžte si priplatiť za poštovné. V tomto prípade to nie je moc vidieť, ale keď si chcete objednať vec,ktorá by vám bez priplateného poštovného mala prísť až o mesiac a vy ju potrebujete napríklad skôr, niekedy to pomôže.

Ak je v objednávke všetko v poriadku, môžete prejsť k ďalšiemu kroku a kliknúť na tlačítko "CONTINUE".

PLATBA
Po kliknutí vás to opäť presmeruje na stránku kde sa vám zobrazí tabuľka.

Tu sa vás automaticky pýta či si želáte platbu uskutočniť prostredníctvom paypal účtu, alebo chcete platiť kreditnou alebo debetnou kartou. V prípade,že zadáte platbu paypal, musíte sa do svojho paypal účtu prihlásiť. Vašou úlohou už bude potom len potvrdiť objednávku. 
Ak chcete platiť kartou, musíte zadávať číslo karty (áno presne to dlhé,ktoré sa nachádza na prednej strane), expiráciu karty (hneď pod číslom karty) a CVC číslo karty (trojčíslo),ktoré sa nachádza na zadnej strane karty.

 Ako som už spomínala na začiatku článku, musíte si uvedomiť riziko pri platbe kartou. 
Skontrolujte údaje a kliknite na tlačítko "Pay". Po kliknutí na toto tlačítko vám ebay zobrazí sumu v eurách. Potvrdíte ešte raz a ebay vám ukáže už len,že objednávka je uskutočnená. 

Toto je v podstate posledný krok,ktorý urobíte vo vašej objednávke. Po potvrdení vám príde už len email o prijatí objednávky. Samozrejme ak platba prebehne v poriadku. Na vašom účte potom môžete už len sledovať čas objednávky. Zvyčajne ku každej objednávke dostanete aj sledovacie číslo,ktoré nájdete tak isto v svojom účte pod názvom objednanej položky. Ak vám objednávka nepríde do určitého času, predajcovi môžete napísať správu, alebo mu môžete pohroziť zlým feedbackom. 

Dúfam,že som vám dnešným článkom poradila alebo možno aj pomohla. 
Ak by ste mali nejaké otázky alebo máte niečo napríklad čo neviem ešte ja, kľudne mi to napíšte do komentárov :))


You Might Also Like

4 Lovely reactions

  1. Ebay je skvělej, hlavně mě dostává, jak kryty, co se tady koupí za 300, tam seženeš za 20..
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn článok, dobré vedieť, ako si správne objednať. :)
    Môj blog: http://rebelliouslily.blogspot.sk/
    Vzájomné sledovanie?

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý článok ako vždy. Oceňujem a zdieľam na facebooku.

    https://goo.gl/cHtyHB

    Dĺžka článku akurát, stručné a presné. Ideál.

    OdpovědětVymazat

Ďakujem za každý komentár.Naozaj si to vážim. :)

Like me on Facebook